Vejen til VM-guld – Dione Housheer

603 kilometer sydvest for LÅNLET Arena ligger den hollandske by Ulft. Med et indbyggertal på ca. 2/3 dele af Nykøbing Falster, er det ikke den mest populære by, på det hollandske landkort.

Men når vi tager NFH-brillerne på, er byen helt speciel. Vores egen verdensmester, Dione Housheer, er nemlig født og opvokset i byen. Det var her, at kærligheden til håndbolden blomstrede for første gang, og de første skridt i hendes forholdvist korte, men meget imponerende, karriere blev taget. 

Den 20-årige hollænder har allerede opnået en hel del. Der kan bl.a. nævnes ‘Årets Talent i Eredivise 2017’, ‘Årets Spiller i Eredivise 2018’, 2 hollandske mesterskaber med VOC Amsterdam og selvfølgelig titlen som Verdensmester med det hollandske landshold i 2019.
Hvis man kigger tilbage på den imponerende rejse, så har Dione fra dag ét gjort en benhård indsats, for at nå der til, hvor hun er i dag.
Efter 7 år i hendes barndomsklub skiftede hun til en af de bedste ungdomsklubber i Holland, da ambitionerne i den nye klub, gik bedre i spænd med drømmene hos den unge hollænder. Efter kort tid i sin nye klub, blev Dione også tilbud en plads på det Hollandske Håndboldakademi, hvor hun fik lov til at have fuld fokus på håndbolden. 

Håndboldakademiet har plads til 25 talentfulde piger i alderen 15-20 år, hvorfor det kun er de bedste, der får lov at blive en del af det. I 3 år var Dione en del af akademiet, hvor der virkelig skulle knokles. 

Hver dag startede kl. 6:45 med morgenmad efterfulgt af dagens første træningspas. Herefter skulle alle en tur i skole, som var en obligatorisk del af Håndboldakademiets program. Når skoledagen var omme stod den på endnu et træningspas, og i løbet af ugen var der også klemt forskellige test og prøver ind, der skulle vise hvordan de udviklede sig. I en meget presset hverdag, lykkedes det oven i købet Dione at presse et fritidsjob som opvasker ind. Respekt. 

Tiden på akadmiet har til tider været hård, men der er ingen tvivl om, at den har gavnet Diones karriere enormt: 

“Jeg tror, at skridtet til Håndboldakademiet var et rigtigt stort et. Det var en enormt vigtig beslutning for min udvikling og det at blive en bedre håndboldspiller. På akademiet havde jeg virkelig mulighed for at træne så meget som muligt og lære en masse fra de dygtige folk der var omkring mig.”

En talentfuld pige på 16-17 år kan dog umuligt stå helt alene. Her er det vigtigt med professionel opbakning og vejledning fra de klubber og træningsmiljøer man er tilknyttet, men vigtigst af alt også på hjemmefronten. Her har Diones forældre, igennem hele hendes karriere, været en uvurderlig støtte: 

“Mine forældre har været, og er stadig, virkelig vigtige for min karriere. Ikke kun for mig som person, men også for hvor langt jeg er kommet. Uden dem havde jeg aldrig kunne få mine drømme til at gå i opfyldelse. Lige siden jeg var ung har de kørt mig på tværs af landet for at få mig til træninger og kampe, og de gjorde det også muligt, at jeg kunne være en del af akademiet. De har altid støtte mig 100{14af70a342d86b4c5b268db5427fe690ff53e0aeb4be3ee57ea29b04b827ef81}, og gør det stadig den dag i dag, selvom at jeg er i Danmark. Jeg er virkelig taknemmelig for alt det de har gjort for mig og min karriere.”

Når man er håndboldspiller og kommer fra Holland, så skal man udenlands, hvis man virkelig vil til tops. Gennemgår man VM-truppen fra 2019, så finder man ikke en eneste spiller, der til dagligt begår sig i den hollandske liga.

Som U-spiller var Dione en del af det hollandske ungdomslandshold, hvor hun kom ud for landets grænser, og fik lov til at vise sin kunnen. Eftersom at de hollandske klubber ikke har det samme niveau, som mange andre europæiske, så var det her hun skulle slå igennem. Det var i disse internationale sammenhænge, at agenter og udenlandske klubber kunne få øje på hende og hendes talent. 

Heldigvis, for både Dione og NFH, gjorde hun sig bemærket hos en dansk spiller-agent. Dione fortalte ham, at hun arbejdede benhårdt for at komme til udlandet, og at hun havde et særligt øje for Danmark. Kort til efter, lå der et tilbud fra NFH på bordet. Og således fandt hollænderen vej til Danmark tilbage i 2018.

Ude fra set, kan man måske tænke, at en håndboldklub i Nykøbing Falster kan virke lidt lille for en, der lige er blevet kåret til verdensmester, men her må man bare trække tvivlen tilbage. Kort efter den store triumf med det hollandske landshold, valgte Dione at forlænge sin aftale med NFH, hvilket jo må betyde, at livet i NFH også kan give en verdensmester de sportlige udfordringer og oplevelser, som man lever og ånder for. Og hvis vi selv skal sige det, er det noget af et kompliment. Spørger man Dione selv, så var en ny kontrakt nærmest en naturlig beslutning. Hun stortrives, og føler virkelig at NFH passer til hende:

“Jeg kan virkelig godt lide vores hold og den vilje og det sammenhold som vi har. Udover det, så har vi virkelig de bedste fans i hele den danske liga, og det giver mig virkelig så meget energi og lyst til at spille i den gule trøje igen og igen. Jeg kan stadig udvikle mig som håndboldspiller, og jeg er oprigtigt glad for at gøre det her i NFH.” 

At være med til en VM-slutrunde, er en oplevelse de færreste kan skrive på CV’et. At deltage, og så oven i købet komme hjem med en guldmedalje, har derfor også været en vildt surrealistisk oplevelse for vores hollandske højreback. Selv hjemme i de trykke hverdags-rammer, tænker hun stadig tilbage på oplevelsen som nærmest uvirkelig. For første gang nogensinde lykkedes det for det hollandske landshold, at kæmpe sig hele vejen til det største præmiepodie ved en VM-slutrunde, og rejse hjem med guldmedaljer. Spørger man Dione om, hvordan det var at vinde guld, så lyder svaret således:

“Det er stadig en meget surrealistisk følelse, men selvfølgelig en rigtigt god en. Det er har været sådan en kæmpe oplevelse, og specielt fordi, at vi ikke havde forventet at blive verdensmestre. Jeg er virkelig glad og stolt over at have fået muligheden for at være del at det her hold og at være med på et eventyr som dette. Det er virkelig ubeskriveligt og noget som jeg med sikkerhed aldrig vil glemme!” 

At blive verdensmester var uden tvivl en af de helt store drømme i Diones håndboldkarriere, og hun håber selvfølgelig på mange flere oplevelser som denne. Vores hollandske VM-helt er kun 20 år gammel, og hendes karriere er derfor knap nok begyndt. 

Hele slutrunden frem mod guldmedaljen var en stor rutschetur for hele det hollandske landshold, og det har virkelig udviklet Dione mentalt. At skulle stå sammen som hold igennem både tabte og vundne kampe, og skulle holde fokus i de situationer, hvor det virkelig har gjaldt, har givet gode erfaringer og mental ballast, som med garanti kommer hende til gode senere i hendes karriere. Samtidig har slutrunden generelt også givet et kæmpe boost, og endnu mere lyst til at kæmpe for de helt store håndbold oplevelse:

“Du får virkelig den største anerkendelse for alt det hårde arbejde du har gjort, og man føler at man står på toppen af verden. Det er øjeblikke som dem man arbejder for, og hver gang man går på træningsbanen, er det med målet op at få flere af delle oplevelser, mesterskaber og følelser. Mentalt har det bare givet et kæmpe boost for at få flere lignende oplevelser.” 

I NFH er vi selvfølgelig enormt glade for, at det er lige netop hos os, at Dione vil bidrage med sine store kvaliteter, og fortsætte hendes jagt på endnu flere medaljer og store håndbold-oplevelser. 

Nykøbing Falster Håndboldklub Nørre Boulevard 4A-B, 4800 Nykøbing Falster
Cookie- og privatlivspolitik

KlubModul Bambusa Kvindeligaen