En guldtræners farvel

Sæsonen 2016/2017 blev en sæson, der vil gå over i NFHs historie som den måske allerstørste indtil nu. For første gang nogensinde kunne vores ligapiger hæve DM-trofæet som bevis på, at vi er danske mestre.

Det blev samtidig cheftræner Niels Agesens sidste sæson i klubben i denne omgang – og når nu, man har valgt at stoppe, kan man jo ligeså godt gøre det på toppen!
Niels skal som bekendt være træner i Randers HK efter sommerpausen, men inden da har vi taget en snak med ham om guldsæsonen. Niels har rigtigt meget på hjerte, så der er meget tekst, men vi håber, at I kan tygge jer igennem det.

– Jeg har følt et mentalt tomrum efter DM-finalerne. Jeg synes faktisk, at vi har fejret guldet for lidt, både internt på holdet og sammen med alle de, der har været med omkring holdet. Jeg kunne blandt andet godt have ønsket mig, at vi havde haft tid til at samles en gang til som hold og få sagt ordentligt farvel til hinanden, siger den afgående cheftræner.

Sidste gang, spillerne så hinanden, var til pokalkampen ude mod DHG Odense onsdagen efter guldkampen, og allerede næste morgen forlod eksempelvis Mariana Costa Danmark for at rejse til Brasilien og mødes med resten af det brasilianske landshold, og flere af de øvrige spillere skulle også videre til landsholdsaktiviteter.

Men selvom Niels Agesen godt kunne have tænkt sig en afskedsmiddag med guldpigerne, så er han meget glad for den guldfest, der blev holdt i Scandlines Arena den historiske lørdag aften den 27. maj – og for alle de øvrige oplevelser den dag.

– Jeg vil gerne have lov at sige tak for oplevelsen! Jeg kan ikke beskrive, hvor glad jeg er for at have fået lov at blive dansk mester. Livet består af en masse midlertidige fællesskaber, men det fællesskab, jeg har oplevet i de sidste to år, vil jeg ikke have været foruden.
– Det er mit indtryk, at hele Lolland-Falster har interesseret sig for og bakket op om os – lige fra de almindlige håndboldinteresserede borgere til vores holdledere og andre omkring holdet, Jens-Christian Borre Larsen fra Folketidende, borgmesteren, vores fantastiske supportere og fans samt vores mange sponsorer – herunder må jeg fremhæve Kerim Aydin (tidligere Scandlines Bordershop, red.), det har været fedt med en så engageret hovedsponsor, der konstant har været klar med godmodigt drilleri og mere seriøse snakke i både med- og modgang.
– Det har givet en tæthed, som alle har været en del af, og jeg ved godt, at jeg ikke kan opleve det her en gang til på samme måde. Denne rejse har været unik, og det har været anderledes, fordi der har været så mange, der ville det her – også i modgang. Jeg tror, at man skal syd for grænsen for at opleve en opbakning og en fankultur som den, der er i NFH, beskriver Niels Agesen.

Han retter også en særlig tak til alle NFHs frivillige.
– De har været gode til at få tingene til at glide, også ved kampene i Næstved og til NFH Festival og så videre, roser han.

Men selvom han er både glad og taknemmelig for at have oplevet at blive dansk mester med NFH, så er Niels jo ikke perfektionist for ingenting, og han lægger ikke skjul på, at sæsonen har været hård. Især det første halvår.

– Resultatmæssigt er det gået fint, men jeg har aldrig tidligere prøvet at have et hold, hvor der var så stor forskel på top- og bundniveau og på, hvad der lige var det rigtige at gøre op til den enkelte kamp. Det hænger blandt andet sammen med den store udskiftning, vi havde i spillertruppen op til sæsonen.
– Jeg tror ikke, der er nogen entydig forklaring på, hvorfor det hakkede så meget i 2016. Jeg ser det som en lang proces, hvor tingene pludselig faldt i hak efter nytår. Salle (assistenttræner Kenneth Sahlholdt, red.) og jeg skulle måske have været bedre til fordele rollerne på holdet fra start af. Men måske lykkedes vi til sidst, fordi vi lod pigerne tage processen selv og selv finde ud af det, funderer han.

Niels Agesen erkender, at truppen var for uhomogen til at begynde med.
– Der var nogle personlighedssammensætninger og spillertyper, der gav nogle lidt for store udfordringer, og det har været en lang og svær proces at håndtere. Jeg oplevede i starten, at man forsøgte at give for meget plads til sine holdkammerater og glemte at være sig selv. Og når ikke man er sig selv, folder man sig ikke ud i fuldt flor.
– Efter kampene ude mod Odense og hjemme mod Esbjerg opfordrede vi folk til at være mere sig selv, med det resultat, at nogle hoppede direkte i den modsatte grøft og ville have det på deres egen måde, og så blev det svært at få kollektivet til at begå sig. Derfor var Salle og jeg nødt til at tage mere styring i slutningen af efterårssæsonen. Vi fik uddelegeret rollerne i højere grad, og da det var ”hakket lidt til”, bekom det os rigtig godt, lyder analysen fra cheftræneren.

Dermed blev der også tid og mentalt overskud til, at spillere og trænere kunne fokusere langt mere på de taktiske elementer i spillet, end det havde været tilfældet i efteråret.
– Efter Ringkøbing-kampen (nederlag på udebane lige efter nytår, red.) begyndte man at stemple ind fælles og gå i samme retning. Men selvom efteråret var meget hårdt, så ville jeg ikke have været de erfaringer foruden, siger Niels Agesen.

Men hvor det i første halvdel af sæsonen altså hakkede lidt i ligakampene, så var der anderledes flow over spillet i EHF Cup-kampene, både i kvalifikationsrunderne og i gruppespillet efter nytår.

– Havde vi ikke haft de kampe, så var vi ikke nået derhen, hvor vi kunne rette fuldt fokus på håndboldspillet. Og da vi slår Lada i Næstved med 12 mål, da tror jeg på, at det her godt kan blive godt, siger Niels Agesen.

Efter nederlaget i Ringkøbing gik NFH, med enkelte undtagelser, fra sejr til sejr i forårssæsonen i ligaen, og i EHF Cuppen nåede vi helt frem til semifinalerne.
– Vi fik meget mere fokus på den sportslige del, og det gjorde, at vi kunne udvikle os taktisk. At der så samtidig er nogle af de andre hold, som måske ikke præsterer helt som forventet, skal jo ikke falde os til last, siger Niels Agesen.

Cheftræneren er fra visse sider blevet anklaget for at spille meget smalt – altså trække store veksler på de samme spillere og lade andre sidde meget på bænken. Til det siger Niels Agesen:

– Intentionen var, at vi spillemæssigt tidligt på sæsonen skulle kunne sætte os på langt flere hold, så vi i højere grad kunne bruge bredden og udnytte kompetencerne i truppen bedre. Men jeg har også hele tiden holdt fast i, at hvis det skulle lykkes at få en medalje til sidst, så var det nødvendigt, at vi fik vores profiler til at fungere, og det tog længere tid, end jeg havde regnet med. Man kan ikke både udvikle to-tre unge spillere og samtidig vinde medaljer, mener Niels Agesen.

Han roser de spillere, der har måttet tilbringe meget tid på bænken, for at håndtere det flot.

– Jeg synes, at de har taget det rigtigt pænt, når jeg har forklaret dem, hvorfor de ikke skulle spille. Jeg ved godt, at der er nogle, der har været utilfredse, men de har ikke ødelagt noget for holdet ved det.

Noget af det, der har været med til at gøre sæsonen 2016/17 til noget særligt, har været tv-produktionsselskabet Blu Adventures dokumentarserie ”På toppen i Nykøbing”, som blev vist på TV2 Sport.

Her fik seerne lov at komme med bag kulisserne hos ligaholdet, og spillere og trænere har i store perioder haft et kamera efter sig næsten uanset, hvor de befandt sig.

– Jeg har ikke tænkt over, at han (kameramanden, red.) har løbet rundt efter mig. Jeg var ellers nok den af os, der på forhånd var mest bekymret for, om det kunne få nogen sportslige konsekvenser, men det synes jeg ikke, det har haft. Det er heller ikke min opfattelse, at det har været et problem i spillertruppen. Jeg har selv brugt det lidt som en evaluering til at se, hvordan andre ser mig, men jeg synes ikke, at det har fået mig til at ændre adfærd, og det er jeg glad for. Folk må tage mig, som jeg er, siger Niels Agesen med et smil.

En af nyskabelserne indenfor håndbolden i den forgangne sæson har været det såkaldte syv mod seks-spil – altså reglen om, at et hold må tage målvogteren ud, når de er i angreb og sætte en ekstra markspiller ind i stedet – og så lade en hvilken som helst af markspillerne bytte med målvogteren, når man igen får brug for en til at stoppe modstandernes afslutninger.

Niels Agesen var absolut ikke tilhænger af den nye regel, før den trådte i kraft. Og han er heller ikke tilhænger af den nu, hvor den har fungeret i en hel sæson.

– Jeg er rigtig glad for, at vi er blevet danske mestre uden at have spillet syv mod seks. Nu har vi vist, at det KAN lade sig gøre. Jeg synes stadig, at den regel skal væk, for jeg mener, den er ødelæggende for håndboldspillet, og jeg synes, det er skammeligt, at der ikke er flere, der råber op og protesterer imod den. Men vi kan jo ikke gøre det i Danmark alene, og derfor kunne det være rart, hvis vi kunne gå sammen med eksempelvis de andre nordiske lande om det, for jeg har fået masser af tilkendegivelser fra håndboldfolk i andre lande, hvor de heller ikke er vilde med det.

– Vi skal selvfølgelig være forandringsparate og modtagelige over for nye impulser. Men nu har vi prøvet det af i en sæson, og der er stadig mange, der er modstandere af det. Men politik og sport er jo sjældent nogen god cocktail… Jeg håber rigtig meget, at det bliver ændret, men jeg tror ikke på det, siger Niels Agesen.

Selvom han er modstander af reglen, så vil han dog ikke afvise, at han selv vil benytte sig af den en dag.

– Hvis jeg tror, mit hold kan vinde en kamp på det, så vil jeg gøre det. Men i denne sæson var vi det mest scorende hold i ligaen uden at bruge det, så jeg har svært ved at finde argumenter for det, tilføjer han.

Om få dage skriver vi den 1. juli, og så er Niels Agesen officielt ikke længere træner i NFH, men i Randers HK. Udover et sæt DM-guldmedaljer tager han også andet med sig fra sine to år hos os.

– Jeg har forhåbentlig fået nogle venner og bekendte for livet. Jeg tager masser af motivation og lyst til at arbejde videre med håndbolden med mig herfra, slutter han.

Herfra er der bare tilbage at sige tak til Niels for hans indsats i NFH og for, at han var med til at give os den første DM-titel i klubbens historie. Det glemmer vi aldrig.

Niels-NFH-billede - ny

Nykøbing Falster Håndboldklub Nørre Boulevard 4A-B, 4800 Nykøbing Falster
Cookie- og privatlivspolitik

KlubModul Bambusa Kvindeligaen